Työn ja tutkimuksen tasapainottelua

Lähtökohdat

Olen töissä tuomioistuinlaitoksessa ja kirjoittanut väitöskirjaa työn ohella nyt jo muutaman vuoden ajan. Järjestely on ollut osaltani varsin toimiva ja koen saaneeni siitä myös niin sanottua synergiahyötyä – väitöskirjani on lähestymistavaltaan käytännönläheinen ja näkökulmani aiheeseen on juuri tuomarin näkökulma. Näin ollen lainkäyttöasioiden ratkaisemiseen osallistuminen ja väitöskirjan laatiminen ovat työsarkoina tukeneet toisiaan ja yhdellä alueella saaduista ajatuksista on usein ollut hyötyä toisella alueella. Tämän lisäksi molempiin töihin liittyy olennaisena osana kirjalliseen aineistoon perehtyminen ja siitä tehtävät oikeudelliset johtopäätökset sekä tulkintakannanotot. Päivätyöhöni liittyvä vastuu ja vapaus oman aikataulun suunnittelemisen suhteen on myös tehnyt mahdolliseksi tiettyjen lyhyiden ajanjaksojen pyhittämisen väitöskirjatyölle. Tästä on toisaalta seurannut se, että paine tekstin tuottamiseen vaivalla suunniteltujen ja rauhoitettujen väitöskirjajaksojen aikana on ollut käsinkosketeltava.

Vaikka olenkin tehnyt varsinaista tuomioistuintyötä usein etänä kotoani käsin, on väitöskirjaan liittyvä identiteettini jostain syystä pesiytynyt nimenomaan työpaikalle. Jostain syystä väitöskirjan tekeminen kotioloissa ei siis ole tähän saakka tuntunut luontevalta – vaikka etätyöt siis sinänsä hyvin sujuvatkin. Ehkä osansa tässä tekee aineiston hallinta (ping Samin kirjoitus); valitettavan usein pelkästään fyysisessä muodossa saatavilla olevaa lähdekirjallisuutta on helpompi säilyttää työpaikalla kuin kotona.

Kuinkas sitten kävikään?

Alkuvuodesta 2020 väitöskirjani alkoi olla viimeistelyvaiheessa ja olinkin raivannut työkalenteristani aikaa väitöskirjatyöhön erityisesti huhtikuulta. Koronatilanteen käynnistyttyä ja pikkuhiljaa pahennuttua jouduin kuitenkin hautaamaan haaveeni siitä, että väitöskirjatyö onnistuisi suunnitellusti; etenkin, kun tavanomaista töidenkin tekoa hankaloittivat kotiin telakoituneet ala-aste- ja päiväkoti-ikäiset lapset. Toisaalta asiaa voi ajatella myös niin, että väitöskirjasuunnitelmat ja niihin liittynyt työkalenterin väljyys loivat otollisen joustomahdollisuuden korona-ajan työnteolle. Normaalissa työtilanteessa pohjaan palaneiden työtehtävien määrä olisi epäilemättä ollut suurempi.

Kohti valoa

Tätä kirjoittaessa aikaa itse asettamaani väitöskirjan käsikirjoituksen valmistumisen deadlineen on kolme ja puoli viikkoa. Työkalenterin pitäisi jälleen olla rauhoitettu eikä etätyön epämielekkyyskään enää ole toimiva tekosyy, kun jälkikasvullekin on hankittu ohjelmaa. Kesäkuun piti olla ”hienosäädön aikaa”, mutta nyt edessä on huhtikuun töiden aloittaminen kaksi kuukautta myöhässä. Kunhan ensin teen vielä tuon yhden työasian…

Kuva: Pixabay

Kirjoittaja (todellakin) valmistelee oikeustieteellistä väitöskirjaa rangaistuksen määräämisen perustelemisesta.

3 vastausta artikkeliin “Työn ja tutkimuksen tasapainottelua

 1. Tsemppiä Heikki, kyllä siitä (väitöskirjasta) hyvä tulee! Kesä on tutkijan ja kirjoittajan elämän parasta aikaa.

  Tykkää

 2. Tutun kuuloinen tilanne sekä tutkimisen että viivästymisen osalta. Samat synergiaedut käytännön työn ja tutkimuksen kanssa olen huomannut itsekin. Monet oikeustieteelliset pulmat ovat sellaisia, että niitä on mahdoton keksiä kirjoituspöydän ääressä tutkijakammiossa.

  Hukattu kevät varmasti harmittaa nyt, mutta pitkässä juoksussa muutamat kuukaudet eivät tutkimusta ratkaise. Kun sitä pääsee taas tehokkaasti jatkamaan, niin sitä motivoituneempana sen kimppuun varmasti käy!

  Tykkää

 3. Erittäin tutulta kuulostava tarina koronakeväästä! Minultakin peruuntui suuri osa väitöskirjatyöstä, koska ihan päivätöistä selviytyminen oli koronan vuoksi ihan riittävän haastavaa.

  Väitöskirjatyön tekeminen työpaikalla kuulostaa houkuttelevalta. Kotona kirjoittamista kuitenkin hidastavat merkittävästi viereisestä lastenhuoneen kuuluvat huudot ja tappeluiden äänet. Oikein pitkä häiriötön keskittymisaika auttaisi kyllä tutkimuksessa.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website with WordPress.com
Aloitus
<span>%d</span> bloggaajaa tykkää tästä: